JH Engström: Härifrån

“Väldigt sällan går jag nånstans för att ta fotografier. Jag tar fotografier därför att jag är nånstans.” JH Engström, 2003

Den svenska fotografen JH Engström (f. 1969) är känd för sina personliga bildserier där han expressivt dokumenterar sin närkrets och sig själv. Som fotograf förlitar sig Engström på intuitionen och tvekar inte att ta kontakt med dem han fotograferar. I sina prisbelönta fotoböcker har han fördomsfritt kombinerat olika fotostilar under hela sin tjugoåriga karriär.

Engströms barndom präglades av att familjen flyttade från landsbygden i Värmland till Paris. Kontrasten mellan landsbygden och storstaden rytmiserar också hans fotoproduktion: genombrottsboken Trying to Dance (2004) kom till dels i New York, dels i Värmland. I sin nyaste fotobok Crash (2017), den sjuttonde i ordningen, återvänder Engström igen till sin hembygd, till den bestående naturen och det föränderliga människolivet.

Fotografiska museets utställning är den mest omfattande överblicken hittills av Engströms konstnärliga produktion och presenterar fotografier från åren 1991–2017.

Finlands fotografiska museum

Kabelfabriken
Tallbergsgatan 1 G

Finlands fotografiska museum

Tis–sön 11–18, ons 11–20

Biljetter 10/5 €/Museikort, personer under 18 år gratis
Tor 23.8. – Sön 18.11.

Tillgänglighet:

Handikapparkering.

Fri passage.

Reception/vaktmästare: tfn 09 686 636 21.