1968 @ Bio Rex: Rötter och drömmar

År 1968 var året då Festspelen inleddes, men också ett år av revolt. På vilket sätt syns märkesårets motrörelser och frihetslängtan i vår tid? Temat diskuteras under en rad kvällar på Bio Rex med museet Amos Rex som värd. Den konstnärliga kärnan utgörs av filmvisningar som för oss tillbaka i tiden, men vi visionerar också om framtiden.

Festspelen arrangerar evenemanget i samarbete med Amos Rex, Globe Art Point, KAVI, Korjaamo och Diktmånen.

— 

Vem minns det galna året 1968? Studentupploppen i Paris, det ikoniska Black Power-ögonblicket under de olympiska spelen i Mexiko eller ockupationen av Gamla studenthuset i Helsingfors? Hur lyder människornas manifest i dagens internationella Helsingfors? Hur protesterar konsten och hur växer barn upp till hjältar?

Kom till det mångkonstnärliga evenemanget Rötter och drömmar i Bio Rex i Glaspalatset och blås liv i din egen upprorsanda nu och i framtiden! Om du drömmer om en bättre värld är det här flerspråkiga kulturevenemanget för alla åldrar något för dig.

Skriv ett eget manifest på plats eller i de sociala medierna. Hör och dela historier, estradpoesi och historiska revolutionstal i samtal, på scenen Poesi med attityd och i Upprorskaraokens talarstol! På scenerna uppträder bland annat poeten Aulikki Oksanen, poeten Roxana Crisologo och ljud- och bildkonstnären Ana Gutieszca, författaren Siri Kolu, den antikapitalistiska poeten och förlagsredaktören Daniil Kozlov samt riksdagsledamoten och historikern Erkki Tuomioja. Kvällen avslutas med Philip Kaufmans film Varats olidliga lätthet.

Inträdet är fritt med undantag av filmvisningen.

Program:

16.00
Rötter och drömmar manifest
Under dagens lopp offentliggörs ett manifest med framtidsförhoppningar. Manifestets innehåll genereras gemensamt i de sociala medierna, där alla bjuds in.

Popup-bibliotek med revolutionär poesi
Läs dig i revolutionsstämning. Helsingfors stadsbibliotek har sammanställt ett urval av poesi som prisar revolt och uppviglar till revolution.

Revolutionsverkstäder för barn
Förändringen börjar med den nya generationen. Barnen får upprorisk undervisning av Jag och rövargänget-författaren Siri Kolu i samma anda som boken Sankaritarinoita tytöille (ungefär Hjältesagor för tjejer). På Ordens övergångsställe går barnen en väg där upproriska ord – också deras egna – viskas i deras öron.

18.00
Poesi med attityd
Poesin går till uppror på inbjudan, särskilt när den framförs av Aulikki Oksanen, Susinukke Kosola, Nihkee Akka, Roxana Crisologo och Ana Gutiezca. Poeterna spränger både språkgränserna och tungans begränsningar, och efteråt är micken fri. Var och en får göra revolt med estradpoesi på vilket språk som helst.

20.00
OPEN ACTIVIST MIC – Come and Provoke!
Från poesin går vi över till en annan typ av upprorshistorier. Alla som vill får ta plats vid mikrofonen och berätta sin historia om aktivism från år 1968 fram till våra dagar – eller visionera om framtida revolutionsdrömmar. En av talarna är Erkki Tuomioja som deltog i ockupationen av Gamla studenthuset år 1968. Konferencier är Max Bremer.

19.30
Filmpresentation
Filmfestivalen Cinémaissis konstnärliga ledare Diego Ginartes presenterar kvällens film och berättar om hur film blev ett revolutionsverktyg under Pragvåren 1968. Presentationen hålls på engelska.

20.00
Varats olidliga lätthet
Filmen som utspelar sig i Prag år 1968 beskriver konstnärernas ställning i en politisk brytningstid. Verket som är baserat på romanen av Milan Kundera och regisserat av Philip Kaufman fokuserar på en man, två kvinnor och såväl personliga som samhälleliga omvälvningar.

Biljetter till föreställningen inkl. expeditionsavgift 11 €/17,50 €

Åldergräns 16 år

21.00
Upprorskaraoke
Julius Valve leder talkaraoken där publiken får höra inspirerande och uppviglande tal – och framföra dem. Revolutionära historiska och nutida tal kan väljas från en karaokelista. Litteraturkritikern Aleksis Salusjärvi är kommentator.

Kvällens program ordnas i samarbete med Diktmånen, KAVI och Globe Art Point.

Amos Rex & Bio Rex

Mannerheimintie 22-24

BILJETTER

Förhandsbiljetter till Festspelen säljs av Ticketmaster Finland. Vi rekommenderar att biljetter köps endast via Helsingfors festspels officiella biljettförsäljningskanal Ticketmaster.

WEBBUTIK
www.ticketmaster.fi
I webbutiken kan du köpa en elektronisk eTicket som du antingen skriver ut själv eller visar vid dörren på din mobilskärm. I webbutiken kan du också boka biljetter som du löser ut i biljettbutiken. Du kan också beställa hem biljetter för leverans per post.

TELEFONTJÄNST
0600 10 800 (1,98 euro/min+lna) eller 0600 10 020 (6,79 euro/samtal+lna) (mån–lör 8–21, sön och helgdagar 10–18)

I telefontjänsten kan du boka biljetter. Du hämtar då biljetterna i biljettbutiken. Du kan också beställa biljetter för leverans per post, senast 30 dagar före evenemanget, och betala med faktura.

BILJETTBUTIKER
Adresser och öppettider
www.ticketmaster.fi
I biljettbutikerna kan du köpa biljetter och hämta biljetter som du bokat i webbutiken eller telefontjänsten.

SERVICEAVGIFTER
Festspelens biljettpriser inkluderar serviceavgiften (1–4 €/biljett beroende på biljettens pris).

AVGIFTER ENLIGT LEVERANSTYP
Utöver biljettpriset betalar kunden för leverans- och betalningssätt enligt eget val.

  • Biljettbokning 2,50 €/biljett (betalas när biljetten löses ut)
  • E-postbiljett från webbutiken (eTicket) 1,00 €/beställning
  • Postning 10 € (Finland)/40 € (utlandet)/beställning

SÅ HÄR KÖPER DU BILJETTER FÖRMÅNLIGAST
Det är förmånligast att köpa enskilda biljetter antingen i webbutiken (eTicket) eller direkt från biljettbutiken utan bokning. Kom ihåg att utnyttja rabatterna som omfattar nästan hela festspelsprogrammet! Obs! Rabatter beviljas inte överlappande.

TILLGÄNGLIGA PLATSER
Tillgängliga platser säljs i Ticketmasters telefontjänst och biljettbutikerna. Följeslagare till rörelsenedsatta kommer in gratis till evenemangen. Följeslagare behöver en egen biljett som kan begäras i samband med bokning av tillgänglig plats.

BILJETTFÖRSÄLJNING VID DÖRREN
Om det finns biljetter kvar att säljas vid dörren öppnar evenemangsplatsernas biljettkassor en timme innan evenemanget börjar.

KULTURSEDLAR
I Ticketmasters biljettbutiker kan du lösa ut biljetter mot kultursedlar. Kontrollera vilka betalmedel olika biljettbutiker godkänner på adressen www.ticketmaster.fi. Kultursedlar duger inte som betalning vid dörren.

Köpgräns gäller för vissa evenemang. Ändringar möjliga.