1968 @ Bio Rex: Framtidslust

År 1968 var året då Festspelen inleddes, men också ett år av revolt. På vilket sätt syns märkesårets motrörelser och frihetslängtan i vår tid? Temat diskuteras under en rad kvällar på Bio Rex med museet Amos Rex som värd. Den konstnärliga kärnan utgörs av filmvisningar som för oss tillbaka i tiden, men vi visionerar också om framtiden.

Festspelen arrangerar evenemanget i samarbete med Amos Rex, Globe Art Point, KAVI, Korjaamo och Diktmånen.

— 

2001: Ett rymdäventyrär en film där tekniken snarare är en del av problemet än av lösningen. Under filmkvällen Framtidslust kontrasteras Kubricks dystra visioner av det förflutna och framtiden med ljusare utsikter. I en diskussion före filmvisningen talar experter från olika branscher om artificiell intelligens och teknik som ett element för att överbrygga klyftor mellan människor.

18.30
Teknik som förbättrar världen
Tänk om tekniken inte skulle skilja oss åt? Tänk om tekniken inte skulle vara ett tecken på vad vissa kan och andra har råd med, utan i stället skulle förena människor oavsett bakgrund, ursprung och förmåga. Tre experter tar sig an ämnet ur olika perspektiv.
Professorn i specialpedagogik Eija Kärnä talar om artificiell intelligens och unga med specialbehov. Med hjälp av tekniken kan unga med specialbehov agera som fullvärdiga samhällsmedlemmar. Tekniken ökar alltså delaktigheten och mångfalden.
Kauna Mufeti, som är lektor i datavetenskap vid universitetet i Namibia, talar om den globala södern och den globala norden och hur framtidens teknik kan hjälpa dem lära sig av varandra.
Inledningsanförandena avslutas med Erkki Sutinen, professor i datavetenskap, som berättar om tekniken som samarbetsform. I stället för varumärkesbaserad produktutveckling kunde tekniken designas, utvecklas och kodas gemensamt.
På engelska.

20.30
2001: Ett rymdäventyr
Stanley Kubricks klassiska science fiction-mästerverk omfattar hela evolutionen och har ett budskap om både teknikens och människans natur. Filmen som är baserad på romanen av Arthur C. Clarke hade premiär under omvälvningarnas år 1968.
Biljetter till föreställningen inkl. expeditionsavgift 11 €/17,50 €
Åldergräns 8 år

Kvällens program ordnas i samarbete med KAVI

Amos Rex & Bio Rex

Mannerheimintie 22-24

BILJETTER

Förhandsbiljetter till Festspelen säljs av Ticketmaster Finland. Vi rekommenderar att biljetter köps endast via Helsingfors festspels officiella biljettförsäljningskanal Ticketmaster.

WEBBUTIK
www.ticketmaster.fi
I webbutiken kan du köpa en elektronisk eTicket som du antingen skriver ut själv eller visar vid dörren på din mobilskärm. I webbutiken kan du också boka biljetter som du löser ut i biljettbutiken. Du kan också beställa hem biljetter för leverans per post.

TELEFONTJÄNST
0600 10 800 (1,98 euro/min+lna) eller 0600 10 020 (6,79 euro/samtal+lna) (mån–lör 8–21, sön och helgdagar 10–18)

I telefontjänsten kan du boka biljetter. Du hämtar då biljetterna i biljettbutiken. Du kan också beställa biljetter för leverans per post, senast 30 dagar före evenemanget, och betala med faktura.

BILJETTBUTIKER
Adresser och öppettider
www.ticketmaster.fi
I biljettbutikerna kan du köpa biljetter och hämta biljetter som du bokat i webbutiken eller telefontjänsten.

SERVICEAVGIFTER
Festspelens biljettpriser inkluderar serviceavgiften (1–4 €/biljett beroende på biljettens pris).

AVGIFTER ENLIGT LEVERANSTYP
Utöver biljettpriset betalar kunden för leverans- och betalningssätt enligt eget val.

  • Biljettbokning 2,50 €/biljett (betalas när biljetten löses ut)
  • E-postbiljett från webbutiken (eTicket) 1,00 €/beställning
  • Postning 10 € (Finland)/40 € (utlandet)/beställning

SÅ HÄR KÖPER DU BILJETTER FÖRMÅNLIGAST
Det är förmånligast att köpa enskilda biljetter antingen i webbutiken (eTicket) eller direkt från biljettbutiken utan bokning. Kom ihåg att utnyttja rabatterna som omfattar nästan hela festspelsprogrammet! Obs! Rabatter beviljas inte överlappande.

TILLGÄNGLIGA PLATSER
Tillgängliga platser säljs i Ticketmasters telefontjänst och biljettbutikerna. Följeslagare till rörelsenedsatta kommer in gratis till evenemangen. Följeslagare behöver en egen biljett som kan begäras i samband med bokning av tillgänglig plats.

BILJETTFÖRSÄLJNING VID DÖRREN
Om det finns biljetter kvar att säljas vid dörren öppnar evenemangsplatsernas biljettkassor en timme innan evenemanget börjar.

KULTURSEDLAR
I Ticketmasters biljettbutiker kan du lösa ut biljetter mot kultursedlar. Kontrollera vilka betalmedel olika biljettbutiker godkänner på adressen www.ticketmaster.fi. Kultursedlar duger inte som betalning vid dörren.

Köpgräns gäller för vissa evenemang. Ändringar möjliga.