1968 @ Bio Rex: Juuret ja unelmat

Vuosi 1968 merkitsi paitsi Juhlaviikkojen alkua myös kapinaa. Miten merkkivuoden vastaliikkeet ja vapauden kaipuu näkyvät nykyajassa? Sitä pohditaan Amos Rex -museon isännöimissä ja Bio Rexissä järjestettävissä iltamissa, joiden taiteellisina ytiminä toimivat menneisyyteen palaavat elokuvanäytökset mutta joissa visioidaan myös tulevaisuutta.

Juhlaviikot järjestää tapahtuman yhdessä Amos Rexin, Globe Art Pointin, KAVIn, Korjaamon ja Runokuun kanssa.

Kuka muistaa hullun vuoden 1968? Pariisin opiskelijamellakat, Black Powerin ikonisen hetken Meksikon olympialaisissa tai Helsingin Vanhan ylioppilastalon valtauksen? Entä miltä ihmisten manifesti kuulostaa kansainvälisessä nyky-Helsingissä? Kuinka taide protestoi ja lapsista kasvaa sankareita?

Tule monitaiteiseen Juuret ja unelmat -tapahtumaan Lasipalatsin Bio Rexiin virittämään omaa kapinahenkeäsi nyt ja tulevaisuudessa! Jos unelmoit paremmasta maailmasta, tämä monikielinen ja kaikenikäisten kulttuuritapahtuma on juuri sinulle.

Kirjoita oma manifestisi sosiaalisen median projektissa tai paikan päällä. Tule kuulemaan ja jakamaan omia tarinoitasi, lavarunojasi ja historiallisia vallankumouspuheita keskusteluissa, Runoutta Asenteella -lavalla ja Kapinakaraoken puhujanpöntössä! Esiintymislavoilla nähdään muun muassa runoilija Aulikki Oksanen, runoilija Roxana Crisologo ja ääni-kuvataiteilija Ana Gutieszca, kirjailija Siri Kolu, antikapitalistinen runoilija ja kustannustoimittaja Daniil Kozlov sekä kansanedustaja-historioitsija Erkki Tuomioja. Illan päättää Philip Kaufmanin Olemisen sietämätön keveys -elokuva.

Tapahtumaan on vapaa pääsy lukuun ottamatta elokuvanäytöstä.

Ohjelma:

16.00
Juuret ja unelmat -manifesti
Päivän aikana julkaistaan manifesti tulevaisuuden toiveista. Manifestin sisältö synnytetään yhdessä sosiaalisessa mediassa, jossa kaikki kutsutaan mukaan.

Vallankumouksellisen runouden pop up -kirjasto
Lue itsesi vallankumoustunnelmaan. Helsingin kaupunginkirjasto on koonnut paikan päälle valikoiman kapinaa ylistävää ja kumoukseen yllyttävää runoutta.

Lasten vallankumoustyöpajat
Muutos lähtee uudesta sukupolvesta. Lapset saavat kapinaoppia Me Rosvolat -kirjailija Siri Kolulta sekä Sankaritarinoita tytöille -kirjan hengessä. Sanojen suojatiellä lapset kulkevat läpi reitin, jossa kapinasanoja – myös heidän omiaan – kuiskitaan heidän korviinsa.

18.00
Runoutta asenteella
Runous käy kutsusta kapinaan, etenkin kun sitä esittävät Aulikki Oksanen, Susinukke Kosola, Nihkee Akka, Roxana Crisologo ja Ana Gutiezca. Kielirajat ja kielen rajat paukkuvat runoilijoiden esiintyessä, ja heidän jälkeensä mikki on vapaa. Jokainen saa haluamallaan kielellä toteuttaa omaa kumoustaan lavarunouden muodossa.

20.00
OPEN ACTIVIST MIC – Come and Provoke!
Runoudesta siirrytään sujuvasti toisenlaisiin kapinakertomuksiin. Kaikki halukkaat saavat astua mikrofonin eteen ja kertoa tarinansa aktivismista vuodesta 1968 tähän päivään – tai visioida tulevaisuuden vallankumousunelmia. Yksi puhujista on Vanhan valtaukseen vuonna 1968 osallistunut Erkki Tuomioja. Juontajana Max Bremer.

19.30
Elokuvan esittely
Elokuvafestivaali Cinémaissin taiteellinen johtaja Diego Ginartes esittelee illan elokuvan ja kertoo, kuinka elokuva sai toimia vallankumouksen työkaluna vuonna 1968 Prahan kevään aikaan. Esittelyn kieli on englanti.

20.00
Olemisen sietämätön keveys
Vuoden 1968 Prahaan sijoittuva elokuva kuvaa taiteilijoiden asemaa poliittisessa murroksessa. Milan Kunderan romaaniin perustuva ja Philip Kaufmanin ohjaama teos tarkentaa yhteen mieheen, kahteen naiseen ja niin henkilökohtaisiin kuin yhteiskunnallisiin mullistuksiin.

Liput näytökseen sis. käsittelykulut 11 € / 17,50 €
Ikäraja K-16

21.00
Kapinakaraoke
Puhekaraoken Julius Valve vetää rupeaman, jossa kuullaan innostavia ja yllyttäviä puheita – ja lausutaan niitä. Karaokelistalta saa valita vallankumouksellisia puheita historiasta ja nykyajasta. Kommentaattorina toimii kirjallisuuskriitikko Aleksis Salusjärvi.

Illan ohjelma on toteutettu yhdessä Runokuun, KAVIn ja Globe Art Pointin kanssa

Amos Rex & Bio Rex

Mannerheimintie 22-24

Ennakkomyynti: TICKETMASTER SUOMI

Helsingin juhlaviikkojen liput myy Ticketmaster Suomi. Kaikki Ticketmasterin välittämät tapahtumat löytyvät www.ticketmaster.fi-sivuilta sekä kaikista lippukaupoista.

VERKKOKAUPPA (24 h)

www.ticketmaster.fi

Verkkokaupassa voi ostaa sähköisen eTicket-lipun tai tilata lipun postitse (viimeistään 5 päivää ennen tilaisuutta). Lisämaksusta voi tehdä lippuvarauksen, joka lunastetaan lippukaupoista tai R-kioskeilta.

Käsittelykulut

Lipun hinta sisältää käsittelykulut. Erikseen veloitetaan toimitus- ja maksutapakohtaiset kulut valintasi mukaan.

  • Käsittelykulu 1–4 € / lippu (riippuen lipun hinnasta)

Toimitustapakohtaiset maksut

– Sähköpostilippu (eTicket): 1 € / tilaus
– Postitus: 10 € / tilaus (kotimaa) / 40 € / tilaus (ulkomaat)
– Lippuvaraus 2,50 €/lippu (maksetaan lunastuksen yhteydessä)

LIPPUKAUPPA

Lippukauppojen yhteystiedot ja aukioloajat: www.ticketmaster.fi
Ticketmasterilla on yli 80 lippukauppaa, joista voi sekä ostaa suoraan lippuja että noutaa verkkokaupan tai puhelinpalvelun kautta tehtyjä varauksia.

PUHELINPALVELU Auki ma–la 8–21, su ja pyhäpäivinä 10–18

Puh. 0600 10 800 (1,98 € / min + pvm) tai 0600 10 020 (6,79 € / puhelu + pvm)

Puhelinpalvelussa tehdään lippuvarauksia. Varaus noudetaan lippukaupasta tai R-kioskilta. Liput voi tilata myös laskulla postitoimituksella viimeistään 30 päivää ennen tilaisuutta.

NÄIN OSTAT LIPPUSI EDULLISIMMIN

Yksittäiset liput on edullisinta ostaa suoraan joko verkkokaupasta (sähköinen eTicket) tai lippukaupasta.

OVILIPUNMYYNTI

Jos lippuja jää myyntiin ovelle, tapahtumapaikkojen lippukassat palvelevat tunnin ajan ennen kunkin tilaisuuden alkua.

PYÖRÄTUOLIPAIKAT

Pyörätuolipaikat kaikkiin tapahtumiin myydään Ticketmasterin puhelinpalvelusta.
Liikuntaesteisten saattajat pääsevät tapahtumiin maksutta.

KULTTUURISETELI

Ennakkomyynnissä liput voi maksaa Ticketmasterin hyväksymillä kulttuuriseteleillä (Smartum, Virikeseteli, Tyky-Kuntoseteli). Ovimyynnissä kulttuuriseteleitä ei voi käyttää.

Osassa tapahtumia ostorajoitus. Muutokset mahdollisia.